Keresés

PSZICHÉS ZAVAROK közül, a félelem, a pánik, a depresszió a leggyakrabban előforduló, főleg nőket érintő mentális, pszichés elváltozás. A lelki hátterek, a lehetséges okok mérlegelésével, megtalálhatjuk saját elakadásunk mélységét. 

A pszichés rendellenességek, leginkább a viselkedéshez kötött, társadalmi normáktól eltérő, az egyén vagy a környezetének életében zavart okozó elváltozás. Különböző pszichológiai irányzatok, különböző osztályozási rendszerbe sorolja. A besorolás egyik oka, hogy a zavar okát az agyban, vagy más biológiai tényezőkben, illetve pszichés működésben keressék.

Fontos figyelembe vennünk, hogy a testben, az agyban zajló kémiai folyamatok is változásokat hozhatnak létre a pszichében. Hormonok is, de az ingerület átvivő anyagok zavara, jelentősen befolyásolja a reakciókat és a hangulatot. Alap tényező lehet, az öröklődés is. Természetesen, nem csupán a genetikai tényezőkre gondolok, hanem a családi szocializációs mintákra, azokra a gyerekkorban megfigyelt, tapasztalt és átvett, szokásokra, mintákra. Legtöbbször a gyermek másol, és így alakulnak ki a normái, a személyiségének alappillérei. Csalási halmozódás figyelhető meg. De számításba vehetjük az epigenetika új tudományos kutatásait is. 

Megfigyelések szerint, a legtöbb pszichés zavar gyökere, a mentálisan terhelt családi háttérben, a gyermekkori lelki traumákban keresendő. Ennek talaján, kevésbé tud az egyén alkalmazkodni a környezetéhet, a változásokhoz, illetve kevésbé tud megküzdeni az őt ért nyomással és mentális terheléssel. 

Spirituális szemlélettel, az alap blokkok felkutatásával, lehet segíteni azt a személyiségváltozást, mely az öngyógyító folyamatokat hivatott beindítani. Amikor tudatosodik egy-egy összefüggés, amikor megértheti a miérteket, könnyebb a feldolgozás, könnyebb az változás. Technikákkal, energiákkal a folyamat segíthető. A belső változás és változtatás nélkül nincs megoldás. Ha ugyanazon az úton haladsz körbe-körbe, nem tudsz másik irányt venni, nem tudsz másik célt elérni. A megoldás elsősorban benned van!

PSZICHÉS ZAVAROK /Szorongás

A szorongás, külső hatásokra és életesemények következtében egy természetes folyamat. Az élet velejárója, hogy egy stressz hatására, félelmet, bizonytalanságot, kilátástalanságot élünk meg. A stressz faktor elmúltával, a nyugalom vissza tér, a test és a lélek is egy kiegyensúlyozott, normál nyugalmi állapotba kerül. Kórossá akkor alakul a folyamat, ha egyre kevesebb a nyugalmi időszak, a szorongás generalizálttá alakul. Egyéb tünetek és fokozott állapot is kifejlődhet a kezdetben könnyen uralható tünetekből. A szorongás talaján, az állandó félelem, pánikbetegség, akár fóbiák és kényszeres zavarok is megmutatkozhatnak. 

A szorongás, irracionális, megfoghatatlan félelmi reakció. A legjelentősebb energetikai, érzelmi háttere, a bizonytalanságból fakad. Állj meg egy pillanatra, és tedd fel a kérdést. Mitől érezném magam biztonságban? …