Keresés

Gyökér csakra

A gyökér csakra, az egyik legdominánsabb csakráink egyike. Energiatestünk egyik alkotó része. Mely a lelki és érzelmi minőségeink egyik búvóhelye. A gyökér csakra színe a vörös, eleme a föld. Központja a medence alján található, a tölcsére, a gerinc folytatása képpen, hátra és enyhén felfelé ível.   A benne lévő energetikai rendszerek, a stabilitáshoz, a gyökerekhez, a családhoz, az eredethez köthetőek, a fizikai léthez, az anyaghoz való viszonyunkhoz. Itt található az önbizalom, a magabiztosság, az én tudat, az énkép. A hit és az ősbizalom és az egység érzés is.

A gyökér csakra a fizikai szinten, a csontok, az izmok energetikáját befolyásolja.

Olyan fontos ez a  gyökér csakra a fizikai életünkhöz, mint az élethez a víz. Lételeme. Ez rögzít és tart. Hitet, bizalmat  és biztonságot ad. Fontos vele foglalkoznunk!

Sok-sok blokk, negatív rezgés, beidegződés és negatív program található a gyökér csakrában, ha elhanyagoljuk. Mivel lélekből vezérelt emberi lények vagyunk, az érzéseink lehetnek pozitívak és negatívak. A tanult és szocializálódott minták rögzülnek. Még akkor is, ha később kiderül, hogy előnytelen számunkra. Akkor, a túlélés volt a fontos.

Minden tünetet képtelenség felsorolni, melyek a csakra energiájának elakadásait jelzik. A teljesség igénye nélkül egy pár a jelekből. De-stabilitás, bizonytalanság, kishitűség. Szétszórtság, gyökértelenség érzése, a hitetlenség. Mozgásszervi megbetegedések, csontok, izmok betegségei.

A családi kötelékek zavara. Akár valamelyik szülővel való konfliktus, de akár az egész családdal való gátoltság vagy elakadás, nézeteltérés. Bizonytalanság érzése, az élet több területén. Akár a mindennapi életben való döntési képtelenség, akár az életúttal kapcsolatos bizonytalanság, akár elveszettség érzése. Ki vagyok Én? Mit akarok? Merre tartok? De itt tárolhatjuk azokat a családi dogmákat, mint pld. „A kenyérhez, biztos munkahely kell.”  vagy „A mi családunkban mindenki nélkülöz.” vagy „Te nem érhetsz el többet.”, stb.

De érezheted magad gyökértelennek, amikor úgy véled, hogy nincs itt helyed, nincs itt keresni valód. Ez nem a te életed, nincs tartás és stabilitás. „Csak úgy vagyok. Bizonytalan minden mozdulatom. A túlélés és a mókuskerék nekem megfelel. Nem is tudok miben hinni, nincs is semmi értelme. Úgy is az van, amit mondanak és amit meg kell csinálnom.”

De lehet olyan érzés is, amikor vannak vágyaid, céljaid, mély érzéseid és a fizikai valóságban mégsem jelennek meg. Konkrétan semmi nem manifesztálódik, amit szeretnél. Anyagi helyzeted egyre bizonytalanabb, egyre nehezebben boldogulsz. Egyre többször juthat eszedbe az élet értelmét megkérdőjelezni.

Hittél valamiben, egy vallásban, egy eszmében, egy Istenben és csalódtál. Úgy érzed, hogy átvertek, úgy érzed, hogy megvezettek. Az erős hited, a lendületed, a pozitív hitvallásod egyszeriben szertefoszlott, minden bizalmad elvesztetted.

Lehet, hogy az egó és az Isteni Én működésének egyensúlytalansága áll fenn. A vélt, vagy valós vágyak és örömök hajszolása, a valódi értékek és megélések helyett.

Hiányzik a saját magad középpontja, a rendíthetetlensége, a tartása. Mint amikor elképzelsz egy gyönyörű, hatalmas és erős fát, aminek vastag, egyenes törzse van. Ez a törzs erős és rendíthetetlen. Ez lenne a középpontod. A mélyre nyúló, szerteágazó gyökerek megadják a stabilitását, azt a stabilitást, mely sokrétű és több helyen tapad. Több tápanyagot vesz fel, több energiához jut ezáltal. A lombok, pidig élvezik a szellő játékát, hajladoznak, nem ellenállnak, hanem idomulnak. Mégis mosolygósan fordítják orcájukat a fény felé. Szívják magukba az éltető napsütést. Önmagam középpontja és önmagam egysége nekem ilyen szimbólumként jelenik meg. Célom, hogy  tisztítsam, építsem és stabilizáljam harmóniámat önmagamban. Fizikai testben vagyok és itt kell kihoznom a legjobbat magamból, mely a lelki és szellemi utamat segíti. 🙂

Csakra tisztítások, meditációk

Számos technika létezik, amivel a csakráinkat tisztíthatjuk, blokktalaníthatjuk. Magam a meditációkat és lélekgyógyászati, energetikai kezeléseket végzem. Egyéni kezelések és csoportos meditációk alkalmával. A hét alkalmas meditációk időpontjairól itt lehet tájékozódni.

Tisztítjuk a beakadt és régebben megélt érzelmi blokkokat, akár ebben, akár előző életeinkben tett ígéreteket, fogadalmakat, elavult hitvallásokat, negatív programokat és beidegződéseket. Amik képesek egyéni fejlődésünket akadályozni, képesek újra és újra előhozni és beindítani a rossz érzéseket és rossz szokásokat.

Érdemes tehát foglalkoznunk az alapjainkkal, érdemes megteremteni azt a stabilitást, az egyensúlyt és azt az egység érzést, hogy megtaláljuk önmagunkat és a saját isteni énünket.

 

Gazda Mónika