Keresés

DIXIT lélekhang

Amikor egy elakadással, problémával találkozom, elindul a gondolat, hogy milyen megoldása lehet. Az utóbbi időben, azokat a technikáknak adtam teret, amivel el lehet indítani a mélységben egy másik értelmezést, egy másik rálátást egy-egy helyzetre. A DIXIT lélekhang nevű technika, és jelen esetben az írás, pont erről szól. A lelki folyamataid fizikai megnyilvánulásáról, nem kívülről mondják meg neked a tutit, hanem magad vezeted végig a folyamaton, kicsi finom terelgetéssel.A Pszichológiai Konzulens képzésen találkoztam először, a DIXIT  nevű kártya csomaggal, mely egy remek asszociációs társasjáték. A többféleképpen értelmezhető  színes képek, ábrák remek lehetőséget biztosítanak a felismerésekre, az értelmezésekre és az önismeretre. 

A LUX AUREA – Lélekhangoló, a konzultációk során, nem a társasjáték szabályai szerint használja a kártyát, hanem egy rendhagyó kérdezz, felelek technikát dolgozott ki, mely segítségével az aktuális kérdésre fókuszálunk. Keressük annak hátterét, kiváltó okát, a jelenét, a célját és a cél elérését segítő lehetőségeket. Megfogalmazzuk az adott érzéseket és annak fokozatát is meghatározzuk. Ezzel végig tudjuk vezetni magunkat egy érzelmi folyamaton, mely a gyökérből indul és a megoldáshoz vezet. Gyakran a megértések, és az érzések mellett, cselekedetek és tevékenységek is kibontakoznak, felfedik magukat mint lehetőség.

DIXIT lélekhang konzultáció menete

Ha beülsz velem szemben lévő a narancs színű fotelbe, megfogalmazzuk, hogy mit szeretnél, milyen célod van az adott helyzetben. A folyamat során, rálátást kaphatsz a témád gyökerére, aktualitására. A kirakott kártyasorból húzol egy lapot a múltra. Átbeszéljük, hogy mi van a lapon és az hogyan magyarázza a téma kiinduló helyzetét.

Miért szorított ennyire? Miért váltott ki belőled félelemet? Miért döntöttél úgy, hogy elindulsz a megoldás felé?

Te válaszolsz és a lelked mélyére tekintve értelmezed az adott kártyát. Majd választasz hozzá egy érzelmi jelölőt, az alsó sorból. Meg fogom kérdezni, hogy miért azt választottad és mi az érzés. Van rajtuk egy 1-8-ig állítható skála, így az érzelem erősségét is meg tudod határozni. 

Majd húzol egy lapot a jelenre, az aktuálisra.

Mit látsz a kártyán, mit mond a lelked, milyen érzések, érzelmek társulnak a témához. Ezt eddig valószínű, hogy mind tudtad és működtetted.

DE! A harmadik lapod, lesz a cél, amit megfogalmaztunk. Amit el szeretnél érni abban a kérdésben. Itt szokott a leginkább döbbenet lenni, hogy mennyire tudjuk félre értelmezni, másképp érezni azt, amit egyébként látni szeretnénk. A vágyunk és amit a lélek mélye képes befogadni, megélni, egyáltalán megengedni magának, hogy meglássa, ennyire van szinkronban. Legtöbbször sajnos nincs. 🙁 Pont a borúlátás, az félelem, az előítélet, a megszokás, stb, mind gátat szabhat annak, hogy igazán a célodba beleengedd magad érzelmileg.

Ezt a kérdést, finoman a lélek sérülékenységére figyelve, terelgetni kezdjük, hogy mi lehet még a kártyán, mi lehet még a vágy és a cél között, ami előre lendít. Az ehhez kapcsolódó érzelmi jelölő gyakran itt már változik az eredeti elképzeléshez képest.

Csodálatos játék! A többféleképpen értelmezhető ábrák lehetőséget biztosítanak, hogy több irányból, több rálátással foglalkozzunk saját mélységünkkel, és átírjuk azt, amint realizáltuk a valódi működésünk.

A következő kártya, azt mutatja meg, hogy mi segíthet a célod elérésében.

Itt előfordulhat, hogy két lap is szükséges, hogy tisztábban érkezzenek a megértések, hogy valóban használható információval gazdagodj. A szabad akaratoddal tudod a hozzá kapcsolódó érzést és annak mértékét szabályozni, mentalitásodtól, elszántságodtól függően.

A jobb megértés érdekében, többször végig visszük a folyamatot, hogy ne csak elmével, hanem szívvel is értsd a folyamatodat. Mentálisan is tudatosan is végig járd a lépésről, lépésre és elérd a célt. Hogy át tudd érezni, hogy meg tudd élni.

A végén, amikor már tisztán átlátod, húzhatsz egy bónusz lapot is.

Ez egyfajta korona felhelyezése, egy „jutifalat”, mert sokkal könnyedebb vidámabb és lendületesebb vagy. Olyan tudás birtokába kerültél, amit eddig nem nagyon láttál. A beszorított kilátástalan stressz állapotából, nem tudtad, hogy merre indulj, de most kilépve, a megoldást látod és ez hatalmas könnyülést hoz a lelkednek.

Ajánlom annak, aki nem fél szembenézni saját mélységeivel és annak, aki ki szeretne lépni egy megrekedt érzelmi mókuskerékből, aki keresi a megoldásokat.

A legnehezebb feladatunk, hogy önmagunk mélységét megértsük és változtassuk. Hiába tudod elmével, hiába van benned a vágy, az nem tud megvalósulni, míg a lélek nem képes egy hatalmas fordulattal a sebeinek a nyalogatásával felhagyni és a VALÓDI célja felé fordulni. Benned van a zár és a kulcs is.

Ha úgy érzed, hogy kipróbálnád a DIXIT kártyát, hogy a céljaid elérd, várlak szeretettel, egy jó kis „játékra”.

Gazda Mónika