Keresés

Meditáció kezdőknek

Kezdőnek érzed magad a meditációk során? Bizonytalan vagy meditáció közben? Nem tudod, hogy mire figyelj és mire ne figyelj? Nem tudod, hogy miért nem jönnek a sikerek? Meditáció kezdőknek, egy olyan rövid, tartalmas segítség, ami saját meditációim során szerzett tapasztalaton alapulnak. Gyakorlati és praktikus tanácsok.

A vezetett meditáció kezdőknek, véleményem szerint előnyösebb. Csupán azért, mert a testnek, léleknek és szellemnek is hozzá kell szoknia a megváltozott körülményeknek. A kezdő meditálóknak, de véleményem szerint a haladóknak is lehet ezzel problémája, két legnehezebb dolog és feladat van meditáció alatt. Az agy folyton motoszkáló gondolatainak megállítása, és a túl mélyre való süllyedés, ami már alvásba is becsúszhat.

Több rövid videót készítettem ajándékba Neked, amiben olyan nagyobb és apróbb trükköket osztok meg, melyek nekem is segítettek. YouTude csatornán láthatod, az alábbi linkre kattintva:

Trükkök a hatékonyabb meditációért 

Hangolódj rá. 

Első lépés, hogy készítsd fel magad lelkileg, hogy meditálni fogsz. Tudod, hogy ez neked egy jó dolog, egy fontos belső munkának a része.

Teremts nyugodt körülmény, amennyire lehet. Ne szólaljon meg telefon, ne kelljen a gyerekhez futni, stb. Ez a te időd legyen. Teremts időt rá. Engedd meg magadnak. Értékeld magad annyira.

Helyezkedj el kényelmesen. Ne aludni készülj. Lehetőleg, ne vetett ágyban, és ne alvás időben. Ha csak nem az a cél, hogy mélyebben aludj. Ne legyen túl kényelmes. Ne az az érzés és ne az a gondolat vezéreljen, hogy milyen jót fogok pihenni. Az agyunk összeköti a történéseket, a körülményeket és meg is valósítja. Meglátod a párnát, az ágyat, az agyad a sejtjeid a berögzült mintát követik. Ha pihenésre készülsz, akkor könnyen lehet, hogy aludni fogsz, hiszen ezt szokta meg az egész szervezeted. Tehát, simán elaltat, még ha nem is voltál álmos. Arra készítsd magad, hogy dolgozni fogsz meditáció közben, nem csupán ellazulsz, hanem kő kemény belső munkát végzel. A meditáció kezdőknek is nagyon hatékonnyá válik, ha kellő előkészítést tesznek a sikerért. És a belső ráhangolódást fontosnak érzem, az agyunkat hozzá kell szoktatni.

Testhelyzet.

A tradicionális módozatoktól eltérően, itt az európai kultúrában, a kényelmes testhelyzetet is elfogadottnak tartják. Mivel nagyon sok tekintetben másak a mindennapi gyakorlatok, ezért itt nem kisgyermek korban kezdjük a nyújtásokat, a jógát és a test energetikájának hangolását a belső munkára. Ezért úgy gondolom, hogy engedhetjük, hogy a számunkra kényelmes testhelyzetben végezzük a gyakorlatokat. Később persze ettől bátran el lehet térni és követni bármelyik irányzatot.

Ülő helyzetben jó, ha a gerinc egyenes Ha úgy kényelmes, érdemes megtámasztani. Nem fontos a lótusz ülés és a török ülés sem. Széken, díványon is kitűnő eredményeket lehet elérni. A meditáció kezdőknek nem feltétlen egy kényelmetlen testhelyzettel kell, hogy kezdődjön. A gyakorlottak és akik jógával kötik össze, természetesen más izom és ízületi állapottal rendelkeznek, mint az átlag ember, aki keveset mozog és most kezdi a lazulást. Nem kell szerintem a nagy jógi mestereket utánozva, magunkból kifordulni. Lehet el jön annak is az ideje, hogy lótusz ülésben ülj több órán át.

Itt nálunk, ha bármi kényelmetlen a meditáció közben, szerintem nyugodtan megmozdulhatsz. Ha elzsibbadt a lábad, vagy folyik az orrod, esetleg érzelmi hatásokra folyik a könnyed, akkor se érezd magad kényelmetlenül. Mozdítsd meg a lábad, változtasd a helyzetét, fújd ki az orrod és töröld meg a szemed, ha ez téged zavar. Ha próbálod a zavaró tényezők mellett is folytatni, nem biztos, hogy úgy oda tudsz összpontosítani, mert a figyelmed elterelődik. Ha megszünteted a zavart, az rövid ideig zökkent ki, és könnyebben tudod folytatni a belső munkát.

Gondolatok.

Véleményem szerint, a vezetett meditáció kezdőknek, az alábbi okok miatt is előnyösebb.

A gondolatok kavalkádja szokta a kezdő meditálók lelkesedését elvenni. Nem tudom, hogy mekkora tudatosságra van szükség, és azt sem, hogy egyáltalán meg lehet-e csinálni, hogy valaki mindig végig tudja követni a meditációt a tudatával. Bizonyára meg van az a szint. Nekem nem igazán sikerül. Nagyon gyakran van egy-egy kép, egy-egy gondolat, egy-egy feladat ami teret akar kapni. Legjobb megoldás, ha tudatosul, hogy tudatunk fókusza nem a meditációt követi, hanem a gondolatokat, akkor érdemes finoman elengedni. Ha elengeded a bekúszó gondolatokat, finoman, a napi problémákat és feladatokat, vissza tudod vinni a figyelmed a meditációra. Megkéred, hogy most engedjenek el. Ez a te időd, a belső csended ideje, a belső munkád ideje. Ha végeztél, ismét visszatérhetsz, de addig lélegezz ki minden bekúszó, motoszkáló gondolatot. Ha elkalandozol mégis közben, akkor finoman csak irányítsd vissza a figyelmed, a vezetett meditációra.

Ha úgy érzed, hogy fontos dologról maradtál le, olyan részről, a vezetett meditációban, amikor vagy elaludtál, vagy máshol jártak a gondolataid, akkor se csüggedj. Bátran léptesd vissza felvételt és hallgasd meg újra azt a rész. Persze, ha felvételről hallgatod. Hallgasd meg újra, míg a tudatod alkalmas lesz rá, hogy befogadja. Gyakran lezár és nem akarja beengedni az információt. Lehet ennek oka fájdalom, félelem, de magas rezgésszint is, amire még úgy érzi a tudat, hogy nem alkalmas. Nem baj, ne add fel! Hozd magad más testhelyzetbe, vagy éberebb állapotba, és hallgasd úgy. Mutasd meg a tudatodnak, hogy te azt nagyon akarod, és képes vagy változtatni azért, hogy megkapd az információt. Tedd magad alkalmassá a befogadásra.

Tanítsd meg magadnak, tanítsd meg az agyadnak, a tudatodnak, a lelkednek! Mutasd meg, hogy fejlődni tudsz és mélyebbre tudsz menni igazi önvalódba!

Személyesen is várunk Veszprémben, a Meditációs klubban.

Jelentkezni az ŰRLAPON lehetséges.

Érdemes kitölteni az űrlapot, ha érzed a hívást, mert az induló csoportról e-mail-ben értesítést küldünk.

Amennyiben nem tudunk személyesen találkozni, ajánlom szeretettel a Megvásárolható meditációkat,

illetve a YouTube csatornámon a meditációkat.

Engedd meg magadnak, hogy megérkezz!

Nagyon jó elmélyülést kívánok!