Keresés

MANIPULÁCIÓ ÉS A KARMA 

Modern kori média spirituális háttere és lehetséges következményei.  MANIPULÁCIÓ ÉS A KARMA a média meggyőzésének erejét, a mozgató erőket, a szabad akaratot, a pénzt és a hatalmat célozza meg, egy rövidke esszéjében.

A meggyőzésre, a manipulációra szakosodott cégek és szakemberek száma egyre növekszik. Marketing és a piac, a hatalom és a felbujtás, egyre nagyobb méreteket ölt, nem csak hazánkban, hanem számos fejlődő és fejlett országban. Hiszen a fejlett országok, ugyanis a jóléti társadalmukat, jórészt pénzügyi, gazdasági, politikai és hadi alapokra építik. Nincs is ezzel semmi gond! Így tudnak érvényt szerezni, így tudják fenntartani hatalmukat, politikai befolyásukat, pénzügyi stabilitásukat.

Háttérben, mi mozgatja ezeket az energiákat?

Spirituális értelemben, a vaskori mintázatok. Ebben a korban, a matéria, a fizikai síkú élvezetek és a mesterségesen előállított termékek, eszközök, a kényelmet szolgáló hasznosnak tűnő, de mégis haszontalan dolgok világát éljük. A fogyasztói társadalom berendezkedett a profit orientált kereskedelemre, mely minél több és több eredményt kíván magáénak tudni. Ezzel együtt, számos területen is növekedés figyelhető meg. Pld. gazdasági fellendülés (bizonyos rétegekben), új szakterületek, új munkahelyek (marketing, befolyásolás és meggyőzés technika, nyomda és hírlap forgalom, internetes kereskedelem, annak minden beállítási és keresési trükkjeit ismerő szakember, stb).

A felsrófolt árak

Számos és szinte felsorolhatatlan rész és elágazás rejtőzik a termékek és szolgáltatások árrése mögött. Mert ezek mind, mind a termékek árát gyarapítják. Olyan terhekkel nő az eladási ár, ami nem előnyös, csupán bizonyos rétegeknek. Ezt tudjuk és úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk. Elfogadtuk és egyre csak engedjük a burjánzást, egyre csak engedjük, hogy eladják azt, amire nincs is szükségünk, megmagyarázzák nekünk azt, amit nem is úgy gondoltunk. … Hiszen ezt kísérletek, kutatások bizonyítják. Ezt hosszú ideig tanult, fejlesztett ismeretekkel, tanfolyamokkal, iskolákkal, sőt (!) egyetemi szakokkal teszik még kifinomultabbá és még eredményesebbé.

Már annyira precíz és aprólékos munka eredményeit szinte észre sem vesszük. Olyan köntösök, olyan álarcok, olyan eszmék mögé bújtatva kapjuk be a horgot, melyről nem is álmodunk. Sőt! Ha tudjuk, sem mindig tudunk ellene tenni semmit…

De! Nem az a célom, hogy a tényeket ecseteljem, hanem az, hogy egy-egy gondolattal, spirituális rálátással elindítsak egy folyamatot, melyben az értékek és az értékrendek képesek irányt változtatni. Képesek megmutatni és visszanyerni természetes erejüket és fényüket.

Vajon TE szereted, ha meg akarnak győzni valamiről, amiről más a véleményed?  Vajon, TE szereted, ha manipulálnak? Vajon TE szereted, ha azt a bizonyos terméket használod amit más akar? Vajon, TE szívesen veszed, ha eszköznek látnak, nem önálló személyiségnek?

Talán pont TE vagy az a marketing szakember, aki megáll egy pillanatra és átértékeli a munkáját.

Talán pont TE vagy az a szakember, akinek fontos az egyéni lelki fejlődése. Talán pont TE vagy az a meggyőzésért felelős munkatárs, aki belegondol abba, hogy a gyermekével pont

ugyan ezt teszi egy kollégája. Talán pont TE vagy az az ember, aki felelősséget érez. Talán pont TE vagy az, akinek számít még az emberi érték. Talán pont TE vagy az, aki tiszteli embertársait. Talán pont TE vagy az, aki meg szeretné váltani magát. …

Szüleink azt tanították, hogy ne tégy olyat mással, amit te sem szeretnéd, hogy történjék veled. Csak úgy viselkedj, ahogy szeretnéd, hogy viselkedjenek veled. Azt add, amit kapni is szeretnél. Vajon tényleg ezt szeretnénk kapni, mint amit adunk embertársainknak?

Ha elhisszük, hogy test, lélek és szellemből áll a lényünk, akkor azt is elhisszük, hogy nem csak a test, hanem lélek és a szellem is fontos lehet. Ha hiszünk a reinkarnációban és a karmában, akkor azt is tudjuk, hogy újraszületések sorozata addig folytatódik, míg a lélek és a szellem le nem tudja tenni a karma láncolatát. A karma sorozatát pedig addig cipeljük életeken át, amíg ki nem egyenlítődik a cselekedetek és gondolatok mérlege. Lesarkítva, a jó és rossz cselekedetek a pozitív irányba való billenését értjük. Egyetlen kulcstényezőjét érdemes figyelembe vennünk, hogy amit mi a racionális agyunkkal jónak gondolunk, az nem biztos, hogy az égi értelmezésben is jó. Az, hogy van munkám, és tudok enni adni a gyermekeimnek, nem mentesít, a felelősség alól, hogy hóhér vagyok. Az, hogy segítek a rászorulóknak, nem mentesít, hogy önmagamat mártír szerepbe helyezem. Több aspektust és minden nézőpontot érdemes megvizsgálni, hogy objektíven tudjuk rálátni és véleményt formálni. Bármilyen területről, bármilyen szakmáról és bármilyen élethelyzetről legyen is szó.

A pénz, és a hatalom a sötét oldal fegyvere. Elcsábít, és elhiteti veled, hogy erre van szükséged.

Mint amikor a sivatagi szomjazónak tengervizet adsz inni. Fellélegzik de jó! Víz! A következő pillanatban pedig még szomjasabb, mint annak előtte. Pont ilyenek ezek a vágyak, azt hisszük, hogy ki lehet elégíteni. De valójában nem erre vágyunk. A különböző játszmák, különböző következményeket vonnak maguk után. A meggyőzéshez vissza kanyarodva, amikor valakinek a szabadságát korlátozom, karmát, azaz adósságot gyártok magamnak. Amikor valakinek a szabad akaratát befolyásolom, önös érdekből, karma súlyát veszem magamra. Amikor valaki fölé tornyosulok, meggyőzöm, befolyásolom, ráveszem, adósságot halmozok fel a saját KARMA BANKOMBAN. Amit később el kell kezdenem törleszteni. …  Felgyorsul energiák hatására, lehet, hogy rövid időn belül én leszek az áldozat. De az is lehet, hogy később.

Ne hogy azt gondoljuk, hogy a strucc politika mentességet élvez. A törvények nem ismerete, nem oldoz fel a betartásuk alól. Így van ez a karma törvényeivel, a fény és a sötét energiák játékával.

S vajon, mi is az életutam? Mi is az életfeladatom? Mi a végső célom?

Mindenki tegye fel magának a kérdést és figyeljen befelé, figyeljen a lelke mélyére. Használjuk a józan paraszti logikánkat. Merjünk gondolkozni, merjünk kételkedni, merjünk mások lenni. Ott a kulcs. Ott a kulcs önmagunkhoz. Ott a kulcs a változáshoz. Ott a kulcs az értékekhez. Ott a kulcs a megváltáshoz.

Gazda Mónika